Lantkök & Sekelskifteskök
Köket, så som vi känner det idag, har sina rötter i de klassiska arbetarköken som uppstod under slutet av 1800-talet och hade en snabb utveckling under 1900-talets första hälft. Sekelskiftesköket kännetecknas av att det var platsbyggt, med varje skåp måttanpassat efter rummets förutsättningar och tillverkat i massivt trä. Den kvalitet, flexibilitet och hantverkskänsla som var standard då är något vi vill erbjuda idag, i en nutida version.
Ett platsbyggt sekelskifteskök
Vi har lång erfarenhet av att tillverka platsbyggda kök i sekelskiftesstil och en stor kunskapsbank i tidstypiska detaljer. Tillsammans med vår arkitekt skissar ni upp en planlösning som passar just ert hus och era behov, med lika stor omsorg om de praktiska elementen som om proportioner och skönhet.
Inspirationsbilder lantkök & sekelskifteskök
Sekelskifteskökets formspråk
För att uppnå en äkta platsbyggd känsla så bygger vi våra sekelskifteskök helt måttanpassade efter rummet, från vägg till vägg och golv till tak utan onödiga passbitar. Mot taket ansluts skåpen med en vacker krönlist och längs golvet väljer du mellan en utanpåliggande golvlist eller indragen sockel.
Luckorna är innanpåliggande eller överfalsade och det synliga stomverket är skarvfritt med samma dimensioner på stående och liggande stommar. Utan tydliga modulskarvar, som återfinns i de flesta standardiserade fabrikstillverkade köken, så får man känslan av att alla skåpen är byggda som en enda enhet – på platsbyggt vis!
Typiskt för sekelskiftesköken är också att form fick följa funktion, vilket skapar variation och karaktär på köket, samtidigt som man värnar om tilltalande proportioner och symmetrier. Våra kök har helt flexibla mått så det är bara rummets förutsättningar, vitvarorna och personliga önskemål som styr.
Material
Vi tillverkar våra sekelskifteskök till största delen i massivträ och i vårt grundutförande innehåller de varken någon spånskiva/möbelskiva eller MDF i någon del av möblerna. Vid önskemål kan vi bygga ditt kök i andra material men som standard arbetar vi med följande:
- Stommar i al-lamell, en massiv träskiva med limfog i kärnan och träfanér som ytskikt.
- Luckor i massiv al med plywood i fyllningarna (speglarna).
- Lådor i massiv al eller ek, med botten i al- respektive ek-plywood.
Läs mer om våra material och lär dig de grundläggande termerna i vår Materialskola!
Profiler
Till våra sekelskifteskök arbetar vi som regel med en innanpåliggande ramlucka i vår profil ”Pärla” eller ”Shaker”. Ramluckorna kombineras även med släta fronter på mindre lådor och smala luckor. Vi har även möjlighet att erbjuda luckor i överfalsat utförande, med pärlspontsfräst profil, eller med en fris i spegeln. För den som vill ha en mer modern eller avskalad känsla så kan vi även tillverka luckorna helt släta, utan ram eller annan profil. Läs mer om skillnaden mellan våra luckor i vår guide om Luckor och profiler.
Luckor och stommar levereras grundmålade på alla utvändiga ytor för att penselmålas på plats efter montering. Med de vackra penseldragen i färgen förstärks den platsbyggda känslan och köket blir enkelt att bättringsmåla om olyckan varit framme eller när det är dags att fräscha upp.
”Kundcitat. Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. Kundcitat. Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings”
Namn Namn
Hur mycket kostar ett lantkök eller sekelsskifteskök?
Litet kök
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module. Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module.
Mellankök
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module. Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module.
Priserna avser enbart kökssnickerierna dvs. stommar, lådor, luckor etc.
Observera att priserna inte inkluderar exempelvis vitvaror, bänkskivor, frakt och montering.
Frågor & svar lantkök & sekelskifteskök
Vad skiljer ett sekelskifteskök från ett lantkök eller ett shakerkök?
Det är till viss del olika namn för kök från samma tidsperiod och vad som skiljer dem åt ligger till stor del i detaljerna. I vår definition så är sekelskifteskök något av ett samlingsnamn, där både lantkök och shakerkök kan inkluderas. Generellt kan dock det vi menar med sekelskifteskök även innefatta de lite lyxigare köken med mycket snickarglädje, pampiga serveringsskåp och vitrindörrar. Lantköken karaktäriseras av att vara lite enklare med större fokus på arbetet i köket, jordnära material och varma färger. Shakerköken var också mer avskalade och inspireras av Shaker-rörelsens tidlösa snickerier – läs mer här om våra Shakerkök.
Kan jag skapa ett tidstypiskt 1920-talskök?
Vilken färg kan jag få på mitt kök?
Kan jag få mitt kök målat med linoljefärg?